PAVILIONS PLACE DU MARCHÉ, AIGLE


Commission for the Commune d’Aigle, department d’urbanisme, mobilité et paysage 
estimated completion May 2021


For the municipality of Aigle (CH) we are working on three temporary pavilions on the town’s central square, the Place du Marché. This square will undergo a transformation during the next years, to become more green, pedestrian friendly and prominent for the city.

We started the commission by redefining the assignment together with the client. The pavilions perform as the first gesture that embody the municipality’s ambitions to really understand this central square as a place for encounter, a place for the residents. Therefore we proposed a combination of functions: a public library, an observatory, a collective table with benches and a small theatre.

The pavilions are small ‘stations’, that are accessible from all sides. They are formed and positioned in relation to each other and in relation to the square and it’s future transformation. The position of the pavilions divides the square in different parts which represent the stages for the construction works. This division enables the use of at least two parts of the square during the long transformation process.

The pavilions are, like the Pavilion La Dérivée, designed as a modular system, with local materials. They are prepared in the atelier of the local maker (Guarnaccia Constructions) and will be transported and assembled on-site.

After seven years, the pavilions will be relocated to another place in the city that awaits transformation. 






Client: Commune d’Aigle, department d’urbanisme, mobilité et paysage, Martin Gauthier
Builder: Guarnaccia Constructions, Marco Guarnaccia
Construction advice + calculations: Estk Estudio, Álvaro Romera Mártinez






©rotative studio 2021