PAVILION LA DÉRIVÉE YVERDON-LES-BAINS


Private commission, client: Association ICI 
2017 - 2018 - 2019 - 2020


For the cultural summer festival La Dérivée, we designed a modular wooden pavilion, that can be built (assembled and disassembled) by the community. It has already been used for four years in a row during the summers of 2017, 2018, 2019 and 2020 and it has been rebuilt with exactly the same materials as the previous year, with new combinations of the porticos and modules. Every year, the structure counts with a new architectural element that is added that brings a more permanent character to the ephemeral structure. 

The pavilion is an ephemeral project, built to host the three-month cultural Festival La Derivée by Association ICI at Yverdon-les Bains, in Parc des Rives on the south bank of the Neuchâtel lake; a territory that popped-up as a consequence of the correction of the Jura water in 1870 and the lake moved back more than 500m from the city center of Yverdon.

Embracing the trees, creating an intimate place within the widespread park, the pavilion is created in the form of a circle oriented towards the West, facing the canal and the summer sunset, strengthening the relationship between water and park. Its essential spatial flexibility, proportion and strategical position host a cultural program.







Inspired by the traditional grain storage house in the canton of Vaud (Mazot Vaud) and to protect thepavilion from the extreme weather conditions (wind and rain), the structure is elevated from the ground andbuilt from local materials, wood on a stone foundation. The facade consists of textiles. The pavilion’s height of 2,4 meters inform the visitors of the particularity of the pavilion’s location: this spot used to be 2,4 meters under water. The printed maps on some of the semitransparent facade pannels are used to create awareness of the important transformation of the territory that took part 150 years ago. 












The pavilion has been built in one week time during a construction workshop. More than fifty volunteers have worked in teams following the Manual of Construction, a book we made with drawings of the wooden construction elements, the modular and radial system and the assemblage process.











©rotative studio