Architecture Week 2018
Fundació Mies van der Rohe, Barcelona City Council, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya (COAC)

We were selected to present the site-specific installation Visually walking towards: Unrolling the lenght and extending it towards the city at the former prison La Model. The installation took place at the perimetrical gallery (pati de guàrdies) of the former prison. This space is a 700 meters long corridor that encloses the prison and separates it from the city. The concept was to visually unroll the 700 meter lenght of this perimetrical gallery from one specific point- to make it visible and experienceable, for the first time, to the citizens of Barcelona.

The 'reflected' corridor appears in the form of an ‘opened door’ towards the city. This projective image becomes a hint for the future to open this enclosed space and building to its surroundings, detaching from its former function and connecting it to the city.

It has been a very particular experience building up this installation in a building that has lost its function already one year ago but that is still both physically as well as organizationally a penitentiary construction.

Tv
La Setmana de l’Arquitectura a Barcelona / Àrtic - by Anna Ramos, director of Fundació Mies van der Rohe