︎

A Common Passage







A Common Passage
A Common Passage is a proposal to understand the pavilions in the Giardini Venice as part of a common space. The proposal of a perimetral table argues that borders are never mere lines, but rather spatial situations that, by their nature imply interaction, rather than division.  

A long line of tables is conceived as an extrusion of the given perimeter[1], marked by an invisible line, defining the space alongside and between the Spanish, Belgian and Dutch pavilions. This proposal argues that borders are never mere lines, but rather spatial situations that, by their nature imply interaction, rather than division.

A new spatial scenario, a place for encounters, discussions and knowledge exchange that at the same time neutralizes the importance of the individual existing doors for each of the pavilions, making them part of a common scenario, rather than considering them as solitary entities.

Prototype to be applied in Giardini: the new collective space supported by the line of tables could be considered as a prototype to be applied to other pavilions, which could be the first stage of questioning the concept of national pavilion exhibitions altogether.
Type
Site-specific installation

Occasion
Open Call - organised by HNI, the Spanish Pavilion and the Belgian Pavilion for the 16th Venice Architecture Biennale

Collaboration
Hannes Rutenfranz, Pavle Stamenovic 

Year
2018